Rozhodně ne. Ale abychom to trochu rozvedli, povíme si i proč.
Jak asi každý ví kuchyňská sůl je NaCl – tedy chlorid sodný, často obohacený jodem (používá se jodid nebo jodičnan draselný). Složení kuchyňské soli je upraven legislativou, která vyžaduje minimální obsah chloridu sodného (NaCl) 97 % v sušině. Kromě NaCl obsahuje také minerální příměsy, jejichž obsah se odvíjí od způsobu získávání soli a může činit nejvýše 2 % (sírany, uhličitany, bromidy, Ca, K, Mg atd).
Oproti tomu sůl určená pro mořská akvária obsahuje přibližně 68% čistého NaCl, zbytek jsou další důležité minerály a prvky nezbytné pro správné fungování mořského biotopu. Kromě základních prvků jako Na (30.6%), Cl (55.0%), Si (7.7%), Mg (3.5%),
Ca (1.2%), K (1.1%) obsahuje sůl pro mořská akvária přibližně 70 stopových prvků, bez kterých by koráli nemohli přežít.
Z výše uvedeného tedy vidíme, že by nebyl dobrý nápad improvizovat a zkoušet použít kuchyňskou sůl – ani tu označenou jako mořská – pro mořské akvárium.
Na trhu je spousta kvalitních solí – ať již přírodních, nebo syntetických, se kterými neuděláme chybu a budeme se tak moci dlouho radovat z pohledu na prosperující mořské akvárium.